Inger Marie - Sin fars datter

Nå er det endelig på tide å bli kjent med Inger Marie - Sin fars datter! Hun som var mest lik sin far, som fulgte han i tykt og tynt og gikk inn i døden på hans begravelsesdag. Inger Marie Soots historie er historien om en sterk kvinne, som gjennom et dramatisk liv, til det fulle, får prøvet sin styrke. En sterk historie om morskjærlighet, politisk spill, ulykkelig kjærlighet, historiske milepæler og en jente som også hører sangen fra bekken.

Inger Marie beundrer sin far grenseløst og følger i hans fotspor fra hun er liten jente. Hun blir hans store støtte og hjelp, men Engebret Soot svikter sin datter når det gjelder for å oppnå fordeler så han kan følge egne drømmer. Vi møtte henne allerede i SOOTspelet – «Sangen om Sootbekken» der Engebret stolt tok sin førstefødte i armene, og vi fulgte deres svært, nære forhold i tykt og tynt gjennom livet, helt til veis ende når de går inn «den siste sluseporten» sammen. I juni 2022 får publikum hennes sterke historie!

«Slusespillet om Engebret Soot» ble originalt skrevet av Ole Karsten Andersen i 1986 og har siden blitt fremført ved ulike anledninger. SOOTspelet – «Sangen fra Sootbekken» er bearbeidet og utvidet av Anneli Sollie. Musikken ble skrevet av Henning Kvitnes.

Opplev den gode gamle markedsstemningen på SOOTmarkedet

Sett av god tid før spelet, og opplev den gode markedsstemningen på SOOTmarkedet. Ved brugsområdet på Ørje Brug er det i forkant av alle forestillingene et salgsmarked med yrende folkeliv og spennende utstillere med lokale produkter. Kanskje du finner en hyggelig gave å kjøpe med hjem?

​I matserveringen får du kjøp SOOTmatbokser med nydelig lokal mat fra regionens produsenter. På markedet blir det i tillegg muligheter for å kjøpe deilige fløtærkarameller, Fløtærvafler, kanelboller og pikekyss for å nevne noe. Ørje Kaffebrenneri sørger for den gode kaffeopplevelsen. Vi har også barservering med alle rettigheter.

​Slå deg ned ved et av bordene og nyt ettermiddagen. Markedet er åpent for alle. Både for deg med og uten billett til spelet. Markedet åpnet to timer før forestillingen starter.

Ørje Sluseamfi

SOOTspelet arrangeres årlig utendørs i Ørje Sluseamfi i den unike og idylliske Haldenkanalen, med tømmerfløtingshistorien som bakteppe. Sluseområdet og Ørje Brug danner en særpreget ramme for selve teaterforestillingen og alle aktivitetene som foregår under speldagene, og det aktive dampbåtmiljøet gir omgivelsene et historisk preg. SOOTmarkedet, Båtcafeen og de koselige butikkene og spisestedene i sentrum gir hver gjest en opplevelse når de besøker SOOTspelet. 

Ørje sluseamfi er et unikt utendørsamfi, og det eneste i sitt slag. Ørje sluser har en løftehøyde på til sammen 10 meter. Slusene ble bygget i årene 1857-1860 samtidig med Strømsfoss sluser. Slusene er hånddrevet, akkurat som de var ved åpningen i 1860. Slusene er omkranset av et vakkert, gammelt bygningsmiljø og på vestsiden av slusene ligger slusemesterboligen og sluseassistentboligen, begge i sveitserstil. Ved øverste sluse står en minnestein over kanalbyggeren Engebret Soot, landets fremste kanalbygger.

Hvem var Engebret Soot?

Engebret Soot var husmannssønnen, som med inspirasjon i en gammel fysikkbok, finneblod i årene, mytologisk sjarme og en enorm arbeidsevne; tilslutt blir grunnleggeren av hele Haldenkanalen. Et barn av elementene, som med rosentorv og kampesten temmet vannets veldige krefter og tok dem i bruk. Han var en kapasitet i ord, handling og idérikdom. Sterke menneskelige følelser, enormt pågangsmot, høyreist, uredd, musikalsk; men også impulsiv, temperamentsfull og egenrådig. Et barn av elementene. 

Ingen mann har hatt så stor betydning for Haldenkanalen som Engebret Soot. Men han var ikke bare en lokal størrelse. Av forfatteren Jonas Lie ble han og Ole Bull omtalt som det århundrets to store naturgenier. Det nye SOOTspelet er ikke bare en historie om en av Norges største menn, men også en historie om kjærlighet, svik, tilgivelse og forsoning.