Gjødsling av skog - tilskudd
Gjødsling av skog vil bidra til økt karbonopptak og er et viktig klimatiltak. Skogeiere kan få dekket inntil 50 % av kostnadene til gjødsling med nitrogengjødsel.
Beskrivelse
Tilskudd til gjødsling er et produksjons- og kvalitetsfremmende tiltak. Det kan gis inntil 50 % tilskudd til gjødsling.
Landbruksdirektoratet administrerer ordningen, men det er kommunen som behandler søknad og fatter vedtak.
Søknad om tilskudd til gjødsling av skog sendes inn etter at gjødslingen er utført og du har oversikt over kostnadene.
Landbruksdirektoratet sier dette om gjødslingstilskuddet:
- De gjødslede arealene må kartfestes digitalt.
- Det kan gjødsles på egnede arealer på vegetasjonstypene blokkebærskog, bærlyngskog, blåbærskog, småbregneskog, storbregneskog og på torvmark med etablert foryngelse.
- Gjødsling skal gjøres i produksjonsskog med mindre enn 20 prosent lauv på furudominerte arealer med bonitet F8 til F17, og grandominerte arealer på bonitet G8 til G20.
- Bestandet bør ha optimal tetthet og ikke være flersjiktet.
- Lavarter bør utgjøre mindre enn 50 % av marksjiktet.
- Hogstklasse IV (4) prioriteres.
- Veksterlige bestand av furu i tidlig hogstklasse fem kan gjødsles dersom de ikke planlegges hogd før om lag 10 år.
- Sein hogstklasse tre kan gjødsles noen år etter at eventuelle tynninger er avsluttet.
Målgruppe
Skogeiere.
Kriterier/vilkår
Det stilles miljøkrav til hvordan gjødslingen skal foregå:
- De miljøverdiene som er oppgitt i rapporten «Målrettet gjødsling av skog som klimatiltak» skal på forhånd sjekkes ut mot offentlige miljødatabaser og hensyntas når gjødslingen utføres.
- Det skal gjødsles med kalkholdig gjødsel.
- Gjødslingen må utføres slik at den ikke påvirker verdifulle miljøforekomster i nærheten av de gjødslede arealene. Det skal avsettes en gjødselfri sone på 10-15 meter.
- Det avsettes en gjødselfri sone på minst 25 meter i nedstrøms retning mot innsjøer, elver og bekker med helårs vannføring.
- Gjødsling med nitrogen skal ikke skje før snøsmeltingen er ferdig. For øvrig tilpasses gjødseltidspunktet slik at risiko for næringslekkasje blir minst mulig.
- Det skal normalt gjødsles med inntil 15 kilo nitrogen per dekar.
- På gjødslede arealer vil tilveksten øke i en periode på 6 til 10 år og hogst skal normalt utsettes i om lag 10 år til gjødselvirkningen er avsluttet.
Brosjyrer, dokumenter,
kart og lignende
Lover
Se § 4 i forskrift om miljøtiltak i skogbruket.
Veiledning - hvordan få utført eller motta tjenesten
Vedlegg
Nødvendig dokumentasjon skal følge med søknad om tilskudd. Det er krav om kartfesting. Kopi av faktura for utført arbeid, kjøp av gjødsel med mer, er vedlegg som skal følge med søknaden.
Saksbehandling
Saksbehandlingstid
Kommunen/statsforvalteren skal behandle saken så snart som mulig. Hvis saken ikke kan avgjøres innen én måned, skal du ha skriftlig beskjed om grunnen til dette. Du skal samtidig få opplyst når det antas at vedtaket blir fattet.
Klagemulighet
Du kan klage på vedtaket innen en frist på tre uker fra du mottok det. Klagen sender du til den instansen som har gjort vedtaket. Angi hva du ønsker endret i vedtaket og begrunn dette. Klageinstans er statsforvalteren for vedtak gjort av kommunen og Landbruksdirektoratet for vedtak gjort av statsforvalteren. Før klagen sendes dit, skal den instansen som fattet vedtaket, vurdere om det er grunn til å endre det.
Tjenesten oppdatert: 01.03.2022 10:46